Ako vznikla myšlienka

,,Tebe sa to povie, ale skús nám to ešte aj navariť a už sa nebudeme mať na čo vyhovoriť.”

A takto to celé začalo. Množstvo výhovoriek, sebaobhajovania a krútenia hlavou zo strany mojich klientov pri otázke stravovania. Ževraj sa to nedá, že sa nedá variť pre seba, pre deti, pre muža. Nedá sa zvládnúť rodinu, domácnosť a ešte aj pravidelné stravovanie či varenie. Spoznávate sa v týchto slovách? Áno, je jednoduchšie siahnuť po niečom, čo navarí svokra, trebárs vypážané rezne z nedele, alebo len taká bodová diéta – “zbodnem, čo vidím” a toľkokrát otočíte chladničku, že v konečnom dôsledku zjete oveľa viac, akoby ste si skutočne nakládli na tanier. 

Tieto slová neustálych výhovoriek, hľadaní problému stravovania v rôznych iných aspektoch ma naozaj presvedčili, že je čas sa do toho pustiť. Zdravá a vyvážená strava… To bolo prvotným mottom projektu, ktorý sa rodil v mojej hlave. Pôda bola pripravená, kedže manželík je gastronóm, už to len dobre zmanažovať a pripraviť na realizáciu. Trvalo to dlhšie, ako sme sami čakali, ale predsa. V marci 2019  sa VitaStrava zrodila a dodnes robí ľuďom nielen chúťky, ale dokonca prináša aj svoje výsledky. Veď, kto by chcel jesť a chudnúť? A dá sa to vôbec? Množstvo otázok, nedôverčivých klientov, korí sa pustili do ochutnávky bez toho, aby sami uverili, že to môže byť chutné, ba čo viac, že to prinesie aj želaný výsledok, alebo aspoň privedie na tu správnu cestu. 

Čo je vo VitaStrave najdôležitejšie

 Vyváženosť a kvantita. Keďže moje skúsenosti ako výživovej poradkyne ma už naučili, ako vyvážiť jedlo nielen nutrične, ale aj kvantitatívne, celú prípravnú fázu týždenného menu či jeho receptúr som nechala na svojich pleciach. V takomto prípade by mala vedieť hlava, čo robia ruky, a to je dôležité. 

VitaStrava je delená do 3 skupín, a to podľa kalorickej potreby klienta, jeho aktivity a samozrejme i pohlavia. Je zrejmé, že fyzicky pracujúci muž potrebuje väčšie množstvo jedla ako ten, ktorý 8 hodín zo dňa presedí v kancelárii a jeho jediný pohyb je chôdza k autu. Rovnaké rozdiely sú aj medzi fyzicky aktívnymi ženami, ženami predavačkami, účtovníčkami, kuchárkami či  napríklad manažérkami. Rozdiely sú v celodenných spálených kaloriách, a to nielen sedením a bdením, ale hlavne dennou aktivitou. Veľmi dôležité je aj percento telesného tuku, ktoré si neraz nedovolím u klientky odhadnúť voľným okom ani ja sama, nie to, prepáčte mi za výraz, obyčajný laik bez akýchkoľvek skúseností. Aj na to, samozrejme, máme riešenie. V Posilňovni VitaLEM sa nachádzajú 2 bioimpedačné váhy, ktoré vedia okrem telesného tuku prezradiť o človeku ešte viac. O tomto sme už detailnejšie písali v článku http://vitalem.sk/2019/08/01/jedalnicek-na-mieru/

Od množsva telesného tuku, množstva svalstva v tele závisí hodnota bazálneho metabolizmu, hodnota minimálnej kalorickej potreby, ktorá je pre človeka dôležitá na pokrytie základných životných funkcií. Ďalší, nemenej dôležitý údaj, ktorý je potrebný na určenie prijatých kalórií vo VitaStrave, no nie nevyhnutný.  Na základe uvedeného sa viete buď vy sami, alebo s mojou pomocou zaradiť do MENU variantu:

1 (1200-1300 kcal)

2 (1400-1600 kcal)

3 (1700-2000kcal)

Od vašej celodennej aktivity a zvoleného variantu rovnako závisí aj možnosť prijatia samovoľných  plnohodnotných kalórií v podobe desiaty či olovrantu. Je len na vás, či si svoj pomyselný bazén dennej potreby naplníte len VitaStravou, alebo si necháte priestor aj pre niečo malé navyše. 

Možno pre niekoho nový spôsob stravovania, pre iných nič výnimočné. Priznávam, ten kto je zvyknutý na múkou zahustené polievky, omáčky, vyprážané rezne, či múčne obedy, zvykať si bude možno dlhšie, no určite nie na chuť, ale na množstvá. Prečo? Lebo počas tých pár mesiacov skúseností a niekoľko stovák klientov ich radím na základe sätnej väzby do troch skupín.  Tí, ktorým sa strava máli, tí, ktorí boli zvyknutí jesť menej, možno takmer vôbec nič a porcie sú pre nich priveľké a poslednou skupinou je zlatá a spokojná stredná cesta s porciami i reakciami na ne. Pre niekoho je ťažké hlavne mentálne prijať, že množstvo jedla je ozaj prispôsobené na to, čo telo potrebuje, pre iných, že porcie, ktoré doteraz prijímali boli príliš objemné a možno práve to vám bránilo v chudnutí. 

Tajomstvo prípravy 

VitaStrava je pripravovaná z kvalitných surovín, pretože čo najviac sa snažíme využívať nielen mäso, ale aj napríklad vajíčka či zeleninu od domácich chovateľov a pestovateľov. Olivový olej, celozrná múka, čerstvé maslo i bylinky sú korením našich jedál. Žiaden glutamán sodný, biela múka, maggi,  ale alternatívne formy bežnej stravy. Veď doba je moderná. Prečo s ňou nekráčať? Jedlá balíme do jednorázových obalov, ktoré sú uzavreté špeciálnou fóliou. Každý deň máte na výber sladké či slané raňajky z týždenného menu, ktoré zverejňuje vždy na webovej stránke Hotela Vrchovina, rovnako na FB stránkach. 

Ako si ju objednať

Prihlásenie je jednoduché. Stačí urobiť pár klikov na http://hotelvrchovina.sk/vita-strava/ a po odoslaní formulára Vás budeme kontaktovať späť. Potom už len stačí počkať do nasledujúcich dní Vašej objednávky, riadiť sa našimi pokynmi, vychutnávať si nielen VitaStravu, ale aj voľný čas, ktorý vďaka vopred navarenému jedlu od nás získate a želané výsledky sa určite dostavia. V obchode aj tak často nakúpime zbytočnosti, ktoré nepotrebujeme a v konečnom dôsledku zakaždým minieme viac, akoby sme v skutočnosti chceli. Ruku na srdce, je to aj u vás tak? 

Kedy, kde a ako vyzdvihnúť 

Naša VitaStrava sa začína pondelkovým obedom a večerou dostupným na odberných miestach od 10:00h  a končí piatkovým celodenným menu, ktoré sa vydáva spolu s ďalšími chodmi deň vopred, teda vo štvrtok od 16:00hod. Takto to funguje každý deň, v pondelok teda na dvakrát a vo štvrtok posledný raz v týždni. Odbernými miestami sú Reštaurácia VRCHOVINA a pre sídliskových VitaStravákov Posilňovňa VitaLEM. Na základe spomenutého merania si viete progres nielen odhadnúť voľnými nohavicami v páse či na stehnách, ale presne a zreteľne ho vidieť na papieri v podobe úbytku tuku. 

Múdra myšlienka 🙂 

A ešte na záver vám poviem tajomstvo: ,, Môžete cvičiť od rána do večera, brušáky, drepy, výpady (hlavne ženy), no ak nezmeníte svoje stravovacie návyky, váha sa nepohne! Nie jesť málo a stále menej, nie jesť veľa a stále viac, ale jesť vyvážene, s rozumom a načasovane.” Tomuto vás vieme aj MY naučiť. 

Lenka Sokolová

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook