Množstvo informácií na internete, množstvo fitness časpisov, množstvo článkov, klamlivých obrázkov a vy neviete, ako sa v tom vyznať? Jednoznačné riešenie Vám nedám, no málinko vás navediem na to, čo môže byť tou lepšou cestou za vaším vysnívaným telom.

V návale zúrivosti, že ste zas a znova zlyhali v novej diéte smerujete na ďalšie články o “zdravom” životnom štýle, o ďalších reštrikciách v stravovaní ,o takej či onakej jedinej účinnej ceste.  Odkiaľ to viem? Pretože už roky pracujem s ľuďmi, ktorí ako k lekárovi prídu s vyguglenou diagnózou, tak  i ku mne sa dostanú s už začatou reštriktívnou diétou, ktorá je tá najlepšia, najúčinnejšia, ale akosi prestala fungovať. Ba naopak, z redukčnej fázy sa znova stala naberacia. Čo mi je naozaj veľmi ľúto, ľudia najprv musia minúť nemalé sumy peňazí na rôzne náhrady stravy, odtučňovacie či bielkovinové prášky, tabletky na chudnutie, zábaly do fólií, chudnúce cukríky či iné nezmyselné marketingové ťahy, aby aj tak nakoniec pochopili, že umenie stravovania spočíva v niečom inom. A nielen v niečom, ale aj niekom… Niekto, kým si TY SÁM!

A tu nastáva moja práca. Základom je komplexná diagnostika klienta, ktorá pozostáva z fyzického merania či analýzy mentálneho i celkového fungovania. Prvý bod pozostáva z bezbolestného vyšetrenie tela s pomocou prístroja InBody či Tanita, ktoré je založené na stanovení odporu pri neškodnom prietoku elektrického prúdu telom. Z diagnostiky je potom zrejmé, koľko tuku a svalov máte rozložených jednotlivo vo vašom tele. Či je tuk uložený viac pod pokožkou alebo vo vnútri brucha – okolo vnútorných orgánov, a či teda predstavuje len kozmetický defekt, alebo kardiovaskulárne riziko vzniku náhleho infarktu myokardu či iných civilizačných ochorení.

Samotná analýza je rýchla a bezbolestná. V priebehu pár sekúnd vieme zistiť presné množstvo vášho

  • kostrového svalstva
  • tuku vo vašom organizme a jeho rozloženie
  • minerálov v kostiach
  • vody v tele
  • vyváženosť postavy
  • obvody v cm 
  • metabolický vek 
  • podiel proteínov a minerálov v o vašom tele a mnohé ďalšie 

Ďalšou a nemenej dôležitou diagnostikou, ktorá je špecifická pre každého z vás, je analýza vašich doterajších nielen stravovacích návykov, ale aj pohybových aktivít, či preferencie potravín. Jedálniček na mieru sa nevytára štýlom kopírovania jedného plánu pre všetkých, ale je dôležité dbať na individualitu v druhoch, ale aj množstvách potravín, rovnako ako v rodinných anamnézach či doplnkoch výživy. Prílišné navýšenie či poníženie kalorickej potreby od vašich doterajších zvyklostí môže mať práve opačný efekt, preto je veľmi dôležité správne nastavenie kalorickej potreby. VitaLEM stravovací plán nie je “zdrap” papiera s návesťou na príklady “nízkokalorických” jedál, ale ucelený komplex informácií o vás, o vašom stravovacom pláne a samostatné konkrétne recepty na niekoľko druhov jedál. Žiadne nedostupné potraviny, žiadne “kulturistické” mäso na vode s ryžou a donekonečna cottage cheese na olovrant či večeru, ale ozaj zdravšie alternatívy, vyváženého jedla, ktoré su nielen chutné, ale dodajú vášmu telu potrebné množstvo živín a energie, ktorú každý organizmus potrebuje minimálne na pokrytie základných životných funkcií. Drvivá väčšina ľudí diagnostikovaných prostredníctvom InBody je na prvý pohľad mierne alebo viac nad normou svojej odporúčanej telesnej hmotnosti a množstva tuku, avšak z hľadiska nutričnej výživy tela je značne podvýživená. Ako je to možné? Nedostatočne vyvážená a pestrá strava, ktorá nie je bohatá na makro či mikroživiny, ale prevažne prázdne kalórie, ktoré tvoria väčšinu vašej stravovacej pyramídy. Na druhej strane to však môže byť aj dlhodobé nepokrytie ani základnej metabolickej potreby organizmu, teda dlhodobý deficit minimálneho množstva potrebných kalórií. Obe tieto možnosti vedú z krátkodobého či dlhodobého hľadiska k nutričnej podvýžive  a fyzickej nadváhe. Mojou úlohou, úlohou výživového poradcu, je správne nastavenie kalorickej potreby či už na redukciu hmotnosti, alebo opačne, na naberanie hmotnosti.  

Každé telo, každý človek má svoje preferencie, svoje zaužívané návyky, či už sladkých alebo slaných raňajok, troch alebo piatich denných chodov bohatšieho obeda, či výdatnej večere. To všetko je súčasťou záznamov potrebných na vytvorenie stravovacieho plánu, pretože nie zo sladkých raňajok sa priberá, nie z bohatej večere, ktorá je najväčším denným chodom, alebo preto, že nejeme 5-krát denne, ale len 3. Nepriberáme preto, že raz za čas “zhrešíme”, nepriberáme preto, že do raňajkovej kaše si nedávame škoricu, ktorá spaľuje :), ale práve preto, že náš kalorický príjem nie je redukčne vyvážený výdaju. 

Preto je mojím skromným odporúčaním:,, Neverte šarlatánom, neverte internetovým portálom, ktoré sa skrývajú za zvučné mená, neverte zázračným liekom, zábalom, práškom.” Verte sami sebe, verte vlastnému rozumu, vlastnej intuícií, ktorá vám napovie, že prejedania už bolo dosť, že je potrebné si kontrolovať svoj denný príjem, je potrebné sa denne cielene hýbať, či už prechádzka, bicykel, plávanie alebo umývanie okien. Je potrebné jesť vyvážene, lokálne, sezónne a zabezpečiť si príjem všetkých živín v jedle. Lebo prirodzené je najlepšie využiteľné,  najmenej spracované a dostupné.  

Ak si však neviete rady, ak sa neviete vyznať v základných pojmoch, potravinách či nastavení kalorického príjmu, dajte si poradiť, vážte si sami seba, vážte si svoje zdravie i peniaze a namiesto toho, aby ste vyskúšali množstvo alternatív, ktoré nikam nevedú, iba ak k diere v peňaženke , vráťte sa k prirodzenej strave a k pohybu, ktorý má u nás vo VitaLEM zaručený pozitívny výsledok. 

Lenka Sokolová

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook