INGREDIENCIE:
Korpus:
1 šálka ovsených vločiek
5 ks ovsených sušienok (napr. Hobitts)
3/4 šálky orechov (vlašské, kešu, akékoľvek)
štipka soli
80 g masla
2 PL kokosového oleja
Tvarohová zmes:
vanilkový puding
250 ml polotučného mlieka
500 g jemného tvarohu
200g kyslej smotany
1 téglik gréckeho jogurtu Milko
4 PL kokosového cukru (iného sladidla)
2 vajcia
šťava z polovice citróna
štipka soli
1 dávka vanilkového proteínu (voliteľné)
Ovocná zmes:
350g mrazeného ovocia (samostatne alebo mix- jahody, čučoriedky, maliny…)
3 PL chia semienok
1 PL medu
POSTUP:
Do mixéra si dáme ovsené sušienky, orechy, vločky, štipku soli a rozmixujeme na hrubozrnú zmes.
Presypeme do misky a zalejeme roztopeným maslom a kokosovým olejom. Ja pridávam aj 1PL arašidového masla, čo je pre vás voliteľné, nie nutné. Vzniknutú lepivú masu utlačíme do tortovej formy vystlanej paiperom na pečenie. Boky vymastíme maslom a dáme predpiecť do vyhriatej rúry 180° na 10 minút.
Medzitým si pripravíme tvarohovú zmes. Z mlieka, pudingového prášku a 1 čl kokosového cukru si uvaríme hustý puding, ktorý preložíme do misky a občasným miešaním necháme vychladnúť. Postupne doň pridáme všetky uvedené ingrediencie izbovej teploty vrátane proteínu a mixérom vyšľaháme. Podľa chuti môžete, alebo nemusíte ešte pridať sladidlo. Tvarohovú masu vylejeme na predpečený korpus a dáme znova do rúry cca na 25 – 30 minút. Na najspodnejšiu časť rúry uložíme plech s vodou, aby bol cheescake nadýchaný a vláčny. Ak necháte cheescake príliš prepiecť, nebude v strede vláčny, ale tuhý. Po dopečení ho ešte nechajte v zatvorenej rúre cca 20 minút a následne pootvorte ešte aspoň na 15 minút, aby príliš neklesol.
Zatiaľ, čo cake v rúre “dochádza”, pripravíme si ovocné želé na vrchnú časť. Mrazené ovocie si vysypeme do hlbšej panvice a na miernom ohni občasne miešame, kým sa sčasti nerozmrazí. Tak doň primiešame 1 PL medu a ak je ovocie úplne mäkké, voda je aspoň spolovice odparená, pridáme 3 PL chia semiačok a dôkladne miešame. Tie nám vytvoria gélovitú hnotu. V tejto fáze je možné chia semienka vymeniť za klasickú želatínu podľa návodu. Ešte horúcu zmes vylejeme na teplý cheescake a necháme vychladiť pri izbovej teplote. Následne uložíme do chladničky a konzumovať môžeme najskôr po 3 hodinách chladenia.
Najnovšie komentáre