INGREDIENCIE:

Cesto:

125 g masla 

200 g jemného tvarohu

3/4 hrnčeka namletých ovsených vločiek

1 a 1/2 hrnčeka celozrnej hladkej špaldovej múky

štipku soli 

1/2 čl kypriaceho prášku bez fosfátov

2 PL kokosového cukru (iného sladidla)

Plnka:

4 väčšie jablká

škorica

2 dcl mlieka 

tenký plátok masla

štipka soli

citrónová kôra

1/2 hrnčeka mletého maku

3 PL kokosového cukru

sušené slivky hrozienka

ovsené vločky 

POSTUP:

Najprv si ručne vypracujeme cesto zo všetkých ingrediencií uvedených a podľa potreby tuhosti dopĺňame buď múku, alebo tvaroh či maslo. Cesto by malo mať zhruba mäkkosť plastelíny. 

Zatiaľ, čo ho necháme pri izbovej teplote odpočívať, pripravíme si plnky. Jablká ošúpeme a postrúhame do misky, ochutíme škoricou a podľa potrieb sladkej chuti aj sladidlom. Pridáme za hrsť hrozienok a premiešame. V hrnci si privedieme do varu mlieko s troškou vody a plátkom masla. Po zovretí pridáme sladidlo, pomletý mak, štipku soli i postrúhanej citrónovej kôry. Podľa potrieb zahustíme jemnými ovsenými vločkami a pridáme sušené slivky podľa preferencií- málo alebo veľa. 

Na menší plech, silikónovú podložku, si vyvaľkáme, nie príliš nahrubo, ani nie natenko, polovicu cesta, uložíme naň makovú plnku so slivkami, vzápätí vrstvíme nastrúhané jablká a druhú vyvaľkanú polovicu cesta. Vidličkou úmerne popicháme nachystaný koláčik a pečieme na 180 stupňov asi 35 minút len doružova. 

                                               

 

 

 

 

 

Na rovnakom princípe cesta môžeme postupovať v rôznych možnostiach plnky. Cesto objemovo zmenšíme, uložíme do tortovej, kruhovej formy. Prvá vrstva môže pozostávať, tak, ako u mňa z kombinácie prevareného mlieka, sladidla, orechov a kokosu s pevnou zložkou sušených fíg a tá druhá zmiešaním jemného tvarohu, kyslej smotany, 2 vajec, sladidla a lesného ovocia. Na vrch môžete uložiť cesto ručne v tvare mriežky. Objem zvoľte podla veľkosti a hĺbky formy. 

  

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook