INGREDIENCIE:
Cesto:
125 g masla
200 g jemného tvarohu
3/4 hrnčeka namletých ovsených vločiek
1 a 1/2 hrnčeka celozrnej hladkej špaldovej múky
štipku soli
1/2 čl kypriaceho prášku bez fosfátov
2 PL kokosového cukru (iného sladidla)
Plnka:
4 väčšie jablká
škorica
2 dcl mlieka
tenký plátok masla
štipka soli
citrónová kôra
1/2 hrnčeka mletého maku
3 PL kokosového cukru
sušené slivky hrozienka
ovsené vločky
POSTUP:
Najprv si ručne vypracujeme cesto zo všetkých ingrediencií uvedených a podľa potreby tuhosti dopĺňame buď múku, alebo tvaroh či maslo. Cesto by malo mať zhruba mäkkosť plastelíny.
Zatiaľ, čo ho necháme pri izbovej teplote odpočívať, pripravíme si plnky. Jablká ošúpeme a postrúhame do misky, ochutíme škoricou a podľa potrieb sladkej chuti aj sladidlom. Pridáme za hrsť hrozienok a premiešame. V hrnci si privedieme do varu mlieko s troškou vody a plátkom masla. Po zovretí pridáme sladidlo, pomletý mak, štipku soli i postrúhanej citrónovej kôry. Podľa potrieb zahustíme jemnými ovsenými vločkami a pridáme sušené slivky podľa preferencií- málo alebo veľa.
Na menší plech, silikónovú podložku, si vyvaľkáme, nie príliš nahrubo, ani nie natenko, polovicu cesta, uložíme naň makovú plnku so slivkami, vzápätí vrstvíme nastrúhané jablká a druhú vyvaľkanú polovicu cesta. Vidličkou úmerne popicháme nachystaný koláčik a pečieme na 180 stupňov asi 35 minút len doružova.
Na rovnakom princípe cesta môžeme postupovať v rôznych možnostiach plnky. Cesto objemovo zmenšíme, uložíme do tortovej, kruhovej formy. Prvá vrstva môže pozostávať, tak, ako u mňa z kombinácie prevareného mlieka, sladidla, orechov a kokosu s pevnou zložkou sušených fíg a tá druhá zmiešaním jemného tvarohu, kyslej smotany, 2 vajec, sladidla a lesného ovocia. Na vrch môžete uložiť cesto ručne v tvare mriežky. Objem zvoľte podla veľkosti a hĺbky formy.
Najnovšie komentáre