INGREDIENCIE:
1 hrnček hladkej hrnček špaldovej celozrnej múky
1/2 hrnčeka jemných ovsených vločiek
3 PL kokosu (nie je nutný)
1 hrnček vykôstkovaných ďatlí (môžu byť v mixe s iným sušeným ovocím – marhule, slivky, hrozienka…)
1 čl kypriaceho prášku bez fosfátov
70 g masla
štipka soli
POSTUP:
Šťavnaté ďatle (ak máme, aj iné sušené ovocie, u mňa to bolo ešte asi 8 sušených marhúľ) si asi na hodinu namočíme do vody. Následne ich zbavíme tekutiny a vymixujeme ich na pastu (buď úplne najemno, alebo môžeme zachovať malilinké kúsky). Vzniknutú pastu, mäkké maslo, múku, ovsené vločky, kokos, kpdp a soľ si spoločne rukou vyhnietime na nelepivé cesto. Nemá byť ani lepkavé, ani tvrdé, zhruba ako plastelína. Vhodnú hmotu dosiahnete buď pridaním masla na zjemnenie, alebo múky na zhutnenie. Na vymúčenej doske si vyvaľkáme hrubší plát cesta a formičkami vykrojíme požadované tvary. Uložíme na papier na pečenie alebo na silikónovú podložku a pečieme asi 15 minút na 185°. Vychladené sušienky uložíme do uzatvorenej dózy a môžeme ich skladovať aj mesiac.
Pre inšpiráciu ponúkam možnosť variácií zlepenia s domácim džemom či orechovým maslom. Rovnako môžete vynechať kokos, pridať kúsky čokolády, kakao, orechy, čokoľvek vás napadne.
Najnovšie komentáre