Dnešnú dobu môžeme pokojne nazvať dobou konzumnou, ale žial, tiež dobou jedovou, ako hovorí sama autorka rovnako znejúcej knihy, Anna Strunecká.
Koľko času reálne strávime nakupovaním? Určite priemerne pol hodinu denne. Koľko peňazí reálne míňame na nákupy potravín? Podľa štatistík asi 16 % výplaty. Niektorí menej, iní viac.
Ale čo v skutočnosti nakupujeme? Čo nás ženie do záhuby? Z osobným skúseností z Vašich otázok o stravovaní viem, že to nie je len absencia vlastného presvedčenia, že dokážete uspieť vo vlastnom chudnutí, ale hlavne okolie, reklama a virtuálny svet, ktoré z nás mnohokrát robia otroka tejto doby. Dnes je známe, že ľudia peniaze majú a pokrytie základných životných potrieb domácností už nie je vo väčšine tak neprístupné. Ruku na srdce… Koľkí z Vás išli do obchodu pre chýbajúce mlieko a vrátili sa s plnou igelitkou a prievanom v peňaženke? Myslím, že mnohí. Schopnosť obchodných reťazcov poukázať na jedno a dookola predať oveľa viac je neskutočná. Zamysleli ste sa niekedy nad obsahom vlastného košika? Raz som počula veľmi múdre slová a vo vhodnú chviľu ich použivam: ,,Nešetrite na sebe!”, a dodávam: ,,Hlavne nie na vlastnom zdraví.” To, do čoho sa oplatí investovať je vlastný život, s ktorým sa veľmi úzko spája aj konzumácia potravín, ktoré nakupujeme.
Mnoho ľudí stojí pred chladiacimi vitrínami a váha nad kúpou vajec – klietkový, podstielkový chov alebo ten z voľného výbehu. Čo je vašou prioritou? Cena alebo tlačené číslo na vajíčku? Áno, prvospomínané budú určite najlacnejšie, ale čo kvalita, spôsob chovu a kŕmenia? Zamyslite sa nad tým, čo vkladáte do úst. Naproti tomu sa dostávate do ďalšej uličky, kde neváhate kúpiť arašidové chrumky, veď o arašidoch písali na internete, že sú zdravé a vhodné do redukčnej diéty. Hneď vedľa zbadáte fantastické presladené cereálie, ktorých reklama je prehrávaná takmer v každej televíznej stanici, takže budú rovnako idálne pre vás na raňajky či na druhú večeru. A čo cena? Určite minimálne porovnateľná s vyššie spomínamými vajíčkami, no ale aj o niečo drahšia. Čítali ste niekedy zloženie? Koľko skrytého cukru sa nachádza v jednej porcii? 

        

Čo poviete na obyčajné ovsené či iné – pšeničné, ražné, pohánkové vločky. Veľmi lacná a nutrične oveľa nadupanejšia alternatíva. Namixujte si akékoľvek orechy, semená, nesírené sušené ovocie, plátok roztopeného masla, lyžicu medu, zapečte na 10 minút a máte to. Chrumkavé, výživné a domáce musli je na svete. Oveľa lacnejšie, výživnejšie a rovnako chutnejšie.
Ako je to s výberom potravín pre Vaše deti? Detské vajíčko s prekvapením, gumové cukríky a aby sa nepovedalo, doprajete mu mliečny produkt podľa vlastného výberu? Po akom siahne ako prvé? Monte, puding so šľahačkou, mliečny rez či mliečna ryža od známej firmy? Znova apelujem na zloženie jednotlivých potravín. Koľko detí, koľkí z Vás sú naučený na niečo prirodzené, nesladené, neochutené, na pravý biely jogurt?
   

Zloženie
MLIEKO (49 %), SMOTANA, Cukor, Modifikovaný škrob, Kakový prášok (0,8 %), PASTA Z LIESKOVÝCH ORIEŠKOV (0,5 %), Čokoládový prášok (0,5 %), Stabilizátory karagenan a karobová guma, Citran vápenatý, Aróma
Výživové hodnoty

100 g výrobku:
Energia
813 kJ / 195 kcal
Tuky
13,3 g
z toho nasýtené mastné kyseliny
9,0 g
Sacharidy
15,9 g
z toho cukry
13,7 g
Bielkoviny
2,8 g
Soľ
0,05 g
Vápnik
120 mg


Skúste si podľa vlastného úsudku porovnať zloženie a energetickú hodnotu daných mliečnych výrobkov. O tavených výrobkoch s množstvom taviacej soli, zahusťovadiel a dokonca aj arómy ani nehovorím. Návykové zlo páchané na našom stravovaní.

Roztieratelný tavený syr v črievku:

Ošetrené UHT záhrevom. Tuk v sušine 51%. Zloženie : voda, maslo, syr, sušené mlieko, mliečne bielkoviny, taviace soli (E452, E450, E339), stabilizátor €1422, jedlá soľ, aróma, regulátor kyslosti kyselina citrónová.

Je na čase nakupovať hlavou, vlastnou hlavou, začať čítať etikety potravín, nenechať sa zmiasť marketingovými ťahmi, rôznymi farby hýriacimi obalmi. Urobte si poriadok vo vlastných zásobách, varte čo najprirodzenejšie, urobte si zoznam predtým, ako vstúpite do supermarketu. Vyhľadajte si domácich dodávateľov potravín, aj keď môžu byť o niekoľko eur drahší, no myslím, že verejných káuz okolo prifarbovaného či antibiotického mäsa už bolo dosť. Tomáš Kašpar vo svojej knihe Krutá hra o tvé zdraví píše: ,,Ľidé často naříkají, že jejich děti sú stále nemocné, nebo, že oni sami se nomohou zbavit infekce. Často se to přičítá všem možným věcem, nebo genetickým dispozicím. To je nesmysl. Je nutné podívat se jako první na konzumaci rafinovyných (nechráněných) cukrú. “Vraj najlepšia liečba a prevecncia je odstrániť sladkosti z Vášho jedálnička.
Skúste preto nájsť zdravšie alternatívy vašich doterajších nerestí a všetko robte hlavne postupne. Prílišne striktné rozhodnutia Vás dlho pri vašom zdraví neudržia, lebo aj tak raz padnete do vlastnej pasce.
Nebuďte upätý na veci lacné, takže dostupné aj v kvantite, zamerajte sa skôr na tie, ktoré reklamu na predaj nepotrebujú, pretožemajú tú najvyššiu hodnotu – kvalitu. Zamyslite sa nad hodnotovým rebríčkom Vášho sveta, Vášho okolia, Vašej rodiny a skúste ešte zmeniť to, čo naozaj môžete.

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook